Plantages

Plantages

Brazilië (Puur 100 % en 79 % - Melk 50 %):

De plantage Fazenda Leolinda ligt vlak bij Ileus in de streek Bahia. Op dit exclusieve perceel teelt eigenaar Joao Tavarez zeldzame witte amelonedo-cacao, ook wel ‘catongo’ genoemd. De bonen worden met veel zorg gefermenteerd en gedroogd, zodat u hun uitzonderlijke kwaliteit in elk stukje chocolade proeft. Na een zacht brandproces geven deze atypische bonen hun unieke, zachte smaak volledig vrij.

Kameroen (Puur 100 % en 78 %):

De amelonado-cacaobomen van deze plantage groeien tussen de peperbomen op de rode, vulkanische bodem van het hooggelegen Penja. De bonen worden ter plaatse in de allerbeste omstandigheden gefermenteerd en gedroogd, zodat ze een heerlijk krachtig karakter krijgen. De gecontroleerde branding brengt de typische aroma’s van de bonen naar boven, zonder hun bittere smaak te verscherpen.

Colombia (Puur 71 %):

De streek Tumaco ligt in het zuidwesten van Colombia, aan de kust van de Stille Oceaan. Op deze bodem, de best bewaarde in het hele land, groeien de oudste variëteiten van de cacaosoort trinitario. De oogst wordt zorgvuldig gefermenteerd en gedroogd door de coöperatie Corpoteva, die gevestigd is in het hart van de plantage. Na het branden krijgen deze bonen een zachte smaak met een subtiele bitterheid en fruitige toetsen.

Cuba (Puur 70 % - Melk 59 %):

De regio Baracoa ligt in de oostelijke punt van de provincie Guantanamo, waar een ideaal microklimaat heerst voor de cacaoteelt. Om historische redenen is er voornamelijk trinitario-cacao te vinden in Cuba, waar de geschiedenis van de cacaoteelt teruggaat tot 1540. De bonen worden twee keer per jaar geoogst. Na het branden krijgen ze toetsen van hout, rode vruchten, citrusfruit, tabak en gedroogd fruit. Deze aroma’s worden gedragen door een subtiele zuurte die het geheel fris en temperamentvol maakt.

Ecuador (Puur 100 % en 72 % - Melk 52 %):

Deze nacional-cacaobonen uit de familiehacienda La Zoilita in de streek Los Rios zien er erg donker uit, maar zijn even verfijnd als de meest uitmuntende criollo-bonen. La Zoilita is een van de zeldzame plantages waar alleen deze cacaosoort wordt geteeld. Het domein ligt in een bosrijk gebied met een grote biodiversiteit. Door de branding op lage temperatuur blijven de delicate bloementoetsen van de bonen perfect bewaard.

Madagaskar (Puur 100 % en 75 % - Melk 54 %):

Op de plantage Bejofo in de vruchtbare vallei van Sambirano groeien cacaobomen van het type criollo en trinitario. De bonen worden nauwkeurig geselecteerd, gesorteerd en opgevolgd tijdens de oogst, de fermentatie en het langzame droogproces in de zon. Al deze processen spelen zich op het domein zelf af. Door de langzame branding blijven de uitzonderlijke kenmerken en de citroenachtige zuurte die de bonen van dit domein zo uniek maken, optimaal bewaard.

Mexico (Puur 100 % en 85 % - Melk 60 %):

Door de eeuwen heen was Mexico een van de belangrijkste landen in de geschiedenis van de cacaoteelt. Wij kregen de kans om criollo-bonen uit de finca El Tulipan te bemachtigen. De meeste van deze bonen zijn sneeuwwit. Tijdens het branden wordt er zorgvuldig op toegezien dat deze kwetsbare bonen van onnavolgbare kwaliteit niet beschadigd raken, zodat hun delicate toetsen van geel fruit en hun aangename, verfrissende zuurte intact blijven.

Peru (Puur 77 % - Melk 48 %):

In het meest noordelijke deel van het Andesgebergte in Peru ligt Piura, het gebied waar de meeste criollo-cacaobomen van het land groeien. Mogelijk hier ontstond cacao vele eeuwen geleden, zo wordt gezegd. De boeren vertrouwen hun oogst toe aan de coöperatie Norandino, een beweging die een alternatieve, agro-ecologische landbouwmethode promoot. Na een branding op lage temperatuur komen de subtiele toetsen van gedroogd fruit, druiven en honing in deze cacao vrij.

Trinidad (Puur 100 % en 74 % - Melk 58 %):

Het eiland Trinidad is de bakermat van de trinitario-cacao, die zijn naam aan deze plek dankt. Deze Imperial College Selection-bonen zijn een van de eerste door de mens gemaakte kruisingen. Op de heuvelflank waar het dorpje Gran Couva ligt, heerst een oceaanklimaat en is de bodem erg vruchtbaar. Dat maakt de streek ideaal voor de cacaoteelt. Nadat de bonen een week lang zijn gefermenteerd en gedroogd door de lokale coöperatie van Montserrat, worden ze verwerkt tot een donkere, rijke cacao. Als de bonen op hun hoogtepunt zijn, worden ze gebrand en komen hun intense houttoetsen vrij.

Venezuela (Puur 73 % - Melk 56 %):

Deze trinitario-bonen komen van een plantage vlak bij Ocumare de la Costa, een streek in het midden van de Caribische kust van Venezuela. De zee ligt op slechts enkele kilometers afstand, waardoor het klimaat er perfect is voor de cacaobomen die er groeien. De chocolade uit deze regio heeft een heldere kleur, wat aangeeft dat hij veel witte cacaobonen bevat – een typische soort voor deze streek. Na het branden krijgen de bonen een zachte smaak met toetsen van fruit, citrusvruchten en vanille.

Vietnam (Puur 76 %):

Het dorp Ben Tre ligt in het hart van de Mekongdelta in het zuiden van Vietnam. Hier worden cacaobomen geteeld met respect voor de biodiversiteit, onder het bladerdak van kokospalmen en bananenbomen. Na de oogst worden de bonen met de grootste zorg behandeld en matig gebrand, waarna de cacao wordt verwerkt tot pure chocolade met een verfijnd, heerlijk evenwichtig aroma. Van de eerste licht zure citroen- en citrustoetsen tot de zoete, fruitige body, eindigend met een zuivere cacaosmaak.